ESMOND ROAD

Construction is underway for the complete refurbishment, ground floor extension and basement excavation of this 3-storey terraced house.

The site is located on the edge of the Bedford Park Conservation Area of the London Borough of Ealing, which has a distinct character developed by Richard Norman Shaw, principal architect of the estate between  1877-79. The architecture of the area is late-Victorian in a ‘Queen Anne’ style with particular Dutch influences. The house has an elegant, decorative street facade, consisting of a flat bay window on the ground and first floor. The second floor has an unusually prominent gable, topped by a decorative stone element. Although a terrace house, there is a deep set-back between its northern neighbour to appear semi-detached. The roof shape, pitched on three side, also supports this semi-detached appearance.

The street facade consists of a red brick in a flemish bond with white pointing, and arched soldier courses over the windows. The rear facade is yellow London stock brick in a raking stretcher bond with red brick reveals and arched soldier-course to the rear  windows. All windows are white painted timber.

De Rosee Sa have obtained planning permission to excavate a basement under the main house, with a new light-well set into the front garden. On the ground floor, our proposals are for a contemporary garden extension which will accommodate a kitchen and dining area. This extension has full-height glass sliding doors to create maximum views to the garden, with a deep, crisp lead-clad parapet over. The flat roof of the extension will have a sedum roof to promote insect and plant-life. A new flat roof-light has been set into the flat roof to bring light into the extension. The architecture of the extension has been developed to purposefully contrast with the period architecture of the main house.

Internally, the stair has been pushed to the outer wall to improve the internal layouts, resulting in a wide hallway leading from the entrance to the garden extension, and a new central hall. The new stair location has resulted in more generous bedrooms on the upper floors. The stair is timber with a hardwood balustrade.