THE CRAFTED HOUSE

Bringing Craftsmanship To A Georgian Townhouse

In collaboration with Belgian designer Lionel Jadot, this Georgian townhouse has been extensively refurbished to create a family home with rich and tactile interiors.

Sensitive to the existing architecture and the listed status of the house, the spatial arrangement and proportions of the rooms have been retained and in some areas

carefully reinstated. The intervention is more extreme in the relationship of the house to the ground below it: a basement has been excavated beneath the lower ground floor to make space for an indoor swimming pool.

The design of the house passionately advocates craftsmanship, achieve unusual and tactile spaces. The process involved DRS commissioning  separate makers and craftsmen for individual components of the house to create a layered language of materiality. The design was a living process with components  visibly touched by the human hand whether it was the brass hand-formed kitchen island, the reclaimed  factory floor boards re-milled and laid by hand with traditional tools by a third-generation Belgian installer, or the salvaged oak panelling cut and  installed to form a leather-and-oak clad snug.

Securing consent from Westminster Planning Department and the Grosvenor Estate, negotiating party walls awards with three sensitive adjoining owners, and with complex construction and temporary works, the project took just over 3 years to reach completion in 2014.